Till minne av Per Ahlmark

Per Ahlmark avled fredagen den 8 juni, 79 år gammal. Per var en stor vän av det judiska folket och Israel. Han kämpade i decennier mot antisemitism och Israelhat, mot nazister, kommunister och islamister. Vi gör nu en insamling till hans minne.

I en intervju i vår tidning Menorah 1999 svarade han så här på frågan om sitt engagemang för Israel:

”Israel är ju ett mirakel. Aldrig tidigare har det hänt att en nation varit dödshotad i flera krig och hundratals terrorattacker. Ändå har Israel förblivit en vital demokrati med fria val och fri debatt. Dessutom är Israel den enda demokratin i hela området. Därför är det en moralisk och ideologisk skyldighet för fria människor världen över att stödja Israel.”

Vidare:

”Varje gång jag landar i Israel känner jag mig hemma. Varje gång jag lämnar Israel känns det oroande.”

Per Ahlmark var inte jude men tillbringade de sista åren på Judiska Hemmet i Stockholm. Och titeln på hans sista bok ”Gör inga dumheter nedan jag är död!” är naturligtvis hämtad från Theodor Herzl.

Vi vill hedra och hylla Per Ahlmarks gärning för det judiska folket och Israel med en insamling i hans namn. Insamlade medel kommer att användas för att hjälpa de 650 barnen i våra tre barnbyar att få ett fint sommarlov med olika aktiviteter.

Du som vill bidra till insamlingen, använd swish 123 421 88 89 eller bankgiro 671-6609. Ange ”Per Ahlmark" som referens. En lista på givarna kommer att överlämnas till Per Ahlmarks familj.

 

2018-06-12