Barnbyn Neve Michael

I barnbyn Neve Michael har vi varit aktiva sedan slutet av 1990-talet. Ditt stöd hjälper barnen, som ofta har hemska upplevelser bakom sig, till en bättre framtid.

Att kunna lita på vuxna

Till Neve Michael kommer barn som måste bort från destruktiva hemmiljöer. Det kan handla om misshandel, föräldrar som har psykiska problem, missbruk, eller barn som blir föräldralösa. Det är inget fel på barnen, de har bara haft oturen att hamna i hem där de inte kan bo kvar.

Barnbyn grundades på 1940-talet, efter Andra Världskrigets och Förintelsens fruktansvärda tragedi. Många barn och ungdomar kom till Israel utan att ha några släktingar i livet, och för dem blev Neve Michael ett nytt hem. I dag bor 280 barn i byn.

Generösa donationer har hittills kunnat finansiera om- och tillbyggnad av skolan i byn samt av två bostadshus. I oktober 2008 invigdes ett helt nytt kriscenter för 24 tonårstjejer. Även byns gamla kriscenter för 15 barn kunde renoveras tack vare en generös svensk donation.

I maj 2011 blev ännu en renovering klar, ett hus som nu används som terapicenter för att arbeta med trasiga familjer från närområdet. Ett 40-tal familjer, totalt ca 150 personer, får hjälp här och officiell invigning skedde under vår Israelresa 1 - 8 november 2011.

Nästa projekt blev barnbyns gymnastiksal. Den var fukt- och mögelskadad, utdömd av myndigheterna och behövde totalrenoveras. Projektet blev klart under hösten 2012 och invigdes den 16 oktober 2012 under vår Israelresa.

Det senaste projektet är renoveringen och utbyggnaden av ett större bostadshus, Beit Gilboa. Där handlade det om att bygga till en andra våning och renovera botenvåningen. Projektet stod klart hösten 2016 och invigdes på vår Israelresa i september 2016. Under 2018 kunde vi renovera byns kriscenter. 

Utöver dessa fysiska projekt bidrar våra givare till att barnen i skolan har extra hjälplärare och att hjälp med terapi. Här räcker inte de bidrag barnbyn får från israeliska myndigheter. Detta arbete fortsätter vi med under 2018.

De senaste åren har vi också samlat in medel för att ge alla 280 barn varsin Chanuka-present. Har man inga egna föräldrar eller annan familj blir denna gåva extra viktig. Vi fortsatte givetvis med detta även förra året och planerar att göra detsamma i år.

Nu närmast, under våren, gör vi en särskild insats för att ge barnen ett meningsfullt sommarlov. Många barn har inga föräldrar eller andra anhöriga att vara med, vi hjälper barnen att få göra utflykter, åka på sommarläger, med mera.

För att läsa mer om barnbyn och barnen där, se någon av dessa artiklar i Menorah: här och här får du en generell beskrivning, här kan du läsa om Chofit som fick ett nytt hem i byn, här kan du läsa om en svensk som besökt byn och hjälpt till, och här finns rörande brev från barn till sina föräldrar.

Läs också denna intervju med byns eldsjäl, Hava Levene.

Neve Michael har en egen hemsida, klicka här för att besöka den.