Israelresan 2009

Härlig bild från dansen med barnen i Neve Michael, från vårt besök i oktober 2009

Reseprogram 20-27 oktober 2009

Vi reste med direktflyg Arlanda - Tel Aviv

Efter ankomst den 20 oktober såg programmet ut så här:

Vi hämtades av vår guide och åkte i buss upp till norra Israel, där vi tillbringade natten i Kibbutz Hagoshrim Guest House.

Dagen därpå, 21 oktober, åkte vi till Misgav Am precis vid gränsen till Libanon där vi fick veta mer om läget längs Israels norra gräns. Därefter åkte vi vidare till närbelägna Tel Hai College och invigde det näringslaboratorium som finansierats av svenska givare. Vi åkte vidare till barnbyn i Afula Ilit och såg hur de 90 barnen i byn har det och fick ta del av deras gästfrihet. Samtidigt invigde vi två nya svenska projekt, det nyrenoverade köket och sportplanen. Barnen utmanade oss på fotbollsmatch och var helt överlägsna - trots tappert kämpande förlorade vi med 7-4. Därefter åkte vi till Tel Aviv, där vi tillbringade natten på Mercure Hotel.

Den 22 oktober inleddes med besök på Ha´Shalom äldreboende, där vi lade grundstenen till den renovering vi samlar in medel till. Det var rörande att se de äldre, många överlevande från Förintelsen som sedan fastnat i f d Sovjet och kunnat invandra först efter 1989, som får glädje av denna renovering. Vi åkte vidare till barnbyn Neve Michael där vi åt lunch med barnen, besökte de två kriscenter som finansierats av svenska givare och fick en känsla av de behov som finns bland byns 250 barn. Sedan åkte vi tillbaka till Tel Aviv. På kvällen åt vi gemensam middag och lyssnade på Udi Aharoni, expert på utrikesrelationer och tidigare israelisk generalkonsul i bl a New York.

23 oktober var fredag och därmed halvdag i Israel. Vi besökte den välkände poeten Chaim Nachman Bialiks hemoch turistade sedan i det restaurerade hamnområdet i Jaffa. Efter lunch strosade vi i Nachlat Binyamin och konstnärsmarknaden där innan resten av dagen var ledig. Detsamma gällde lördagen den 24 oktober, shabat(vilodagen).  

Söndagen den 25 oktober reste vi söderut till Negevs huvudstad Beersheva. Första stoppet var på dagcentret för äldre i stadsdelen Gimel, där vi såg vilken glädje de äldre har av att ha någonstans att vara och hur viktiga de judiska traditionerna i kombination med musik är. Sedan åkte vi vidare till Alumotskolan, där vi invigde det nya Arts and Science Centre som en svensk givare finansierat. Dagen avslutades med besök vid två andra svenska projekt för handikappade och dementa innan vi var tillbaka i Tel Aviv på kvällen.

26 oktober checkade vi ut från hotellet i Tel Aviv och reste till Jerusalem. På vägen stannade vi i en ungdomsby,Kiryat Yearim, där vi invigde ännu ett projekt - ett lärocenter för ungdomarna i byn. Sedan väntade turism i Jerusalem, med bl a besök i de judiska kvarteren och vid Kotel (Västra Muren), innan dagen avslutades med gemensam middag tillsammans med gästtalaren professor Gadi Wolfsfeld som gav en översikt över den politiska situationen i Israel i dag.

Natten tillbringades i Jerusalem. Sedan väntade sista dagen, men vi hann besöka Harry Goldstein Youth Villagedär judiska ungdomar från hela världen får chansen att åtminstone en gång i livet tillbringa en längre tid i Israel, studera och få starkare judisk identitet. Vi träffade bl a tre svenska ungdomar som fått denna möjlighet. Sedan var veckan över och vi måste åka till Ben Gurion-flygplatsen för hemresa.