avtäckt plakett boys dormitory
Barnbyn Afula Ilit

Nyrenoverat bostadshus för tonårspojkar invigs av ordförande Michael Cohn, borgmästaren i Afula, vår Europachef Nati Metuki, representant från svenska ambassaden och byns ledning (oktober 2012)

Så här var höstens Israelresa!

Söndagen den 14 oktober reste vi med Norwegian från Stockholm Arlanda till Tel Aviv och Ben Gurion-flygplatsen.
Vi slog nytt rekord i år! Vi var 36 personer som var med den här gången - helt fantastiskt!
Detta är en resa som ingen annan, där du verkligen upplever israelernas vardag och hur våra insamlade medel används för att hjälpa dem som har det svårt. Men vi hinner också med andra intressanta saker, som turistbesök, lite sol och bad, och shopping.
Det här året invigde vi tre svenska projekt, helt finansierade av gåvor till vårt arbete! Det gällde gymnastiksalen i barnbyn Neve Michael, ett bostadshus för tonårngar i barnbyn Afula Ilit, och en utbyggd och renoverad matsal i ungdomsbyn Ramat Hadassah.
 
Här ser du programmet i korthet:
 
Sönd 14 okt: ankomst, transfer till hotell i Tel Aviv. På sen eftermiddag besökte vi ett skyddat boende för äldre i Bat-Yam (strax söder om Tel Aviv), inkl middag och uppträdande av de äldres kör. Övernattning på Grand Beach Hotel i Tel Aviv.
 
Månd 15 okt: heldag i Beersheva där vi bl a besökte Alumotskolan, ett dagcenter för handikappade och två äldreprojekt. Tillbaka till Tel Aviv på kvällen där vi övernattade.
 
Tisd 16 okt: besök i barnbyn Neve Michael där vi invigde den totalrenoverade gymnastiksalen, vidare till barnbyn Afula Ilit där vi invigde ett nyrenoverat bostadshus för tonåringar. Efter lunch i Afula vidare till Kinneret (Gennesaretsjön), där vi besökde historiska platser. Vi åt middag med rabbin Meir Rubinstein (med svenskt ursprung) på Kibbutz Lavi och han berättade om sitt liv på kibbutzen.
Övernattning på Kibbutz Lavi Guest House.
 
Onsd 17 okt: vi åkte till Zipporis nationalpark, som berättar om livet i en uråldrig stad. Vidare till Ayelet Hashahars absorptionscenter där vi mötte etiopiska invandrare som tog sina första steg i Israel. Efter lunch på Adir Winery besökte vi ungdomsprojektet Net@ i Natzareth och åkte sedan tillbaka till Kibbutz Lavi för gemensam middag.
Övernattning på Kibbutz Lavi. 
 
Torsd 18 okt: vi checkade ut från Kibbutz Lavi och begav oss till Ramat Hadassah ungdomsby där vi invigde en utbyggd och renoverad matsal. Efter besök i Latrun, där ett viktigt slag stod under Självständighetskriget, äter vi lunch på Israel Museum och får sedan en guidad visning av museet. Vi checkar in på Dan Panorama Hotel i Jerusalem och har kvällen fri för egna äventyr. 
Övernattning i Jerusalem. 
 
Fred 19 okt: efter frukost hade vi besök av en gästtalare, professor Reuven Hazan, som gav oss en aktuell politisk lägesrapport. Därefter besökte vi Yad Vashem, Förintelsemuseet, och förutom den "vanliga" utställningen också museets konsthall. Därefter en promenad på gågatan Ben Yehuda varefter vi går till Kotel, Västra Muren, där vi upplever inledningen av shabat (vilodagen). Shabatmiddag på kvällen med två ungdomar som invandrat till Israel på egen hand och nu gjorde sin militärtjänst.
Övernattning i Jerusalem.
 
Lörd 20 okt: shabat (vilodagen), vi tog en promenad i de judiska kvarteren, sedan hade vi lite egen tid på eftermiddagen. På kvällen såg vi en ljud- och ljusshow på Tower of David Museum, innan vi hade avslutningsmiddag tillsammans med Keren Hayesods generalsekreterare Greg Masel.
Övernattning i Jerusalem.
 
Sönd 21 okt: utcheckning och avresa tillbaka till Sverige
 
Årets resa äger rum 9-16 okt 2013 och vi har just nu (9 sept) två biljetter kvar. Hör av dig snabbt om du är intresserad, via tel 08-667 67 70 eller mejla info@israelinsamlingen.org!
 
Läs reportaget från förra årets resa, ur Menorah, här.