Pojkrum

På 2013 års resa besökte vi för första gången barnbyn i Karmiel, ett nytt projekt för oss där behoven är oerhört stora.

Israelresa 2013 - så här såg programmet ut!

Onsdagen den 9 oktober åkte vi med Norwegian från Stockholm Arlanda till Tel Aviv och Ben Gurion-flygplatsen. Detta är en resa som ingen annan, deltagarna fick som vanligt uppleva israelernas vardag och hur våra insamlade medel används för att hjälpa dem som har det svårt.

Men vi hann också med mycket annat. Det här året invigde vi fyra svenska projekt, helt finansierade av gåvor till vårt arbete! Det var ett totalrenoverat äldreboende i Beersheva, ett ungdomsprojekt i Ofakim (Negev), en ungdomsby i Karmiel (Galiléen), och det nya biblioteket i Tel Hai College (övre Galiléen).

Här ser du programmet i korthet:

Onsd 9 okt:
Avresa kl 6.30, ankomst till Israel kl 11.05. Efter lunch åkte vi direkt till Ofakim, där vi invigde det första svenska projektet under veckan – ett projekt för utsatta ungdomar i denna nergångna utvecklingsstad. Vi åkte vidare till Beersheva där vi åt middag tillsammans med representanter för staden Beersheva och fick se ungdomar underhålla med sång och dans. Övernattning på Leonardo Negev Hotel i Beersheva.

Torsd 10 okt:
Heldag i Beersheva där vi bl a invigde det andra svenska projektet – ett äldreboende för utsatta äldre. Vi besökte även Alumotskolan, ett dagcenter för äldre och ett boende för senildementa, samtliga är projekt som vi i Sverige finansierade. Vi hann också med lite sightseeing av Beersheva innan vi tog oss till Tel Aviv. Ledig tid på kvällen och övernattning på Leonardo Basel Hotel i Tel Aviv.

Fred 11 okt:
Detta var en turistdag i Tel Aviv, med besök i Chaim Nachman Bialiks hem (Bialik är Israels ”nationalpoet”), vidare till det nyrenoverade ”Independence Hall”, för att avsluta med en promenad på konstnärsmarknaden i Nachlat Binyamin. Därefter hade vi ledig tid under eftermiddagen. Gemensam shabatmåltid på kvällen med sällskap av fantastiska judiska ungdomar från England som kommit ensamma till Israel och nu gjorde sin militärtjänst. Övernattning på Leonardo Basel Hotel i Tel Aviv.

Lörd 12 okt:
Shabat, vilodagen, innebär ledig dag. Övernattning på Leonardo Basel Hotel i Tel Aviv.

Sönd 13 okt:
Detta var en heldag i Jerusalem med besök vid Kotel (Västra Muren) och tunnlarna som går under den, vidare till Israel Museum där vi såg den omtalade utställningen "Herodes - Kungens sista resa", och avslutade dagen i ungdomsbyn Kiryat Yearim innan vi åkte tillbaka till Tel Aviv. Övernattning på Leonardo Basel Hotel.

Månd den 14 okt:
Efter att ha lyssnat på en gästtalare, Henrique Cymerman (journalist och expert på Mellanöstern och internationell politik), checkade vi ut från hotellet. Vi begav oss till barnbyn Neve Michael, där vi både fick leka med barnen och äta lunch med dem. Sedan vidare till barnbyn i Afula Ilit för att avsluta dagen med ett besök i Tel Megiddo, där vi gick runt och såg de arkeologiska utgrävningarna av denna bibliska plats. Bussen tog oss därefter till Kibbutz Lavi, där vi checkade in och åt av den fantastiska buffén. Övernattning på Kibbutz Lavi Guest House.

Tisd 15 okt:
Vi besökte Tel Hai College, där vi invigde det tredje svenska projektet under resan: vår del av det nya biblioteket. Efter en tur i det vackra landskapet uppe i Galileen kom vi fram till Yiron Winery, där vi både fick en vinprovning och god lunch. På eftermiddagen besökte vi ett nytt svenskt projekt, en barnby i Karmiel, där vi lade grundstenen till renoveringen av ett bostadshus (helt finansierat sv svenska donationer). Ayalim är en fantastisk organisation, som gör att israeliska ungdomar flyttar ut i periferin, bosätter sig, studerar, och samtidigt gör sociala insatser för sitt område. Vi i Sverige hade finansierat uppbyggnaden av en helt ny Ayalim-by i Karmiel, som vi nu kunde inviga. Efter en kort mellanlandning på Kibbutz Lavi tillbringade vi sista kvällen på Moshav Arbel, där vi fick se hur man pressar olivolja och äta en fantastisk avslutningsmiddag. Övernattning på Kibbutz Lavi.

Onsd 16 okt:
Det blev tidig väckning, frukost och sedan checkade vi ut för att ta oss till flygplatsen och flyget tillbaka till Sverige.