Grupp barn
Förväntan...

Barnen på Alumotskolan väntar på att träffa vår grupp. Spänd förväntan...

Israelresan 2014

Tisdagen den 28 oktober åkte vi med Norwegian från Stockholm Arlanda till Tel Aviv och Ben Gurion-flygplatsen. Det blev en väldigt fin resa, vi upplevde israelernas vardag och hur våra insamlade medel används för att hjälpa dem som har det svårt. Gruppen bestod av 30 personer och stämningen och samvaron blev, som vanligt, väldigt god.

Kortfattat program:

Tisd 28 okt:

Vi lämnade Arlanda redan kl 06.20 på morgonen och anlände på Ben Gurion-flygplatsen kl 11.55. Bussen tog oss direkt till Jerusalem och vi började med lunch på Israel Museum. Därefter tog vi oss vidare till Kotel (Västra Muren) i Gamla stan och tittade också på fascinerande nya utgrävningar. Dagen avslutades med gemensam middag tillsammans med Keren Hayesods Europachef Nati Metuki, då vi också lyssnade på den fantastiske Göran Larsson. Göran leder ett arbete för judisk-kristna relationer i Jerusalem.

Övernattning i Jerusalem.

Onsd 29 okt:

Efter frukost fick vi en uppdatering om dagens antisemitism av ambassadör Gideon Behar på Israels UD, innan vi åkte vidare till det välkända läkemedelsföretaget Teva för att lära oss mer om israeliska framgångar inom high-tech. Efter lunch lämnade vi Jerusalem och åkte till Kiryat Ono, där vi invigde det första av de nya svenska projekten under veckan - ett utbyggt och totalrenoverat äldreboende. Vi fick också lyssna på den fantastiska Amigour-kören med äldre, och dansa lite grann. Därefter åkte vi vidare till Tel Aviv och checkade vi in på Leonardo Basel Hotel.

Kvällen på egen hand. 

Övernattning i Tel Aviv.

Torsd 30 okt:

Vi började dagen med en gästföreläsning av journalisten Matan Hodorov om Israels ekonomi. Bussen tog oss sedan till den välkända barnbyn Neve Michael, där vi promenerade runt, lyssnade på fantastiska barn som är engagerade i ett program för musik, och förstås träffade barn och Hava Levene. Vi åkte vidare till Kfar Saba för ett besök vid ett av våra svenska projekt, ett center för etiopiska invandrare i staden. Vi åt också lunch på centret, och så fick vi lite "home hospitality" hos Elisabeth och Georg Citrom i Kfar Saba. Dagen avslutades med en promenad i Jaffa för dem som ville.

Kvällen på egen hand.

Övernattning i Tel Aviv.

Fred 31 okt:

Vi besökde det spännande Palmach-museet och lärde oss mer om Israels tidiga år. Därefter åkte vi till Kibbutz Yad Mordechai som har en spännande historia att berätta, och ett mycket intressant museum om judiskt liv före Förintelsen. Vi åt också lunch på kibbutzen, därefter tillbaka till Tel Aviv och alla hade ledig eftermiddag.

På kvällen åt vi shabatmiddag tillsammans, med unga israeliska gäster som invandrat ensamma till Israel från Sverige, Norge och USA.

Övernattning i Tel Aviv.

Lörd 1 nov:

Shabat, ledig dag.

Övernattning i Tel Aviv.

Sönd 2 nov:

Det var dags att checka ut från hotellet och ta oss norröver. Först besökte vi en Ulpan där vi mötte unga judar från hela världen som invandrat till Israel och lär sig hebreiska. Därefter blev det lunch i den drusiska byn Ussafia, med en trevlig inblick i drusernas liv och sedvänjor, innan vi åkte vidare till Akko. Där såg vi en del av den gamla staden inklusive den s k Temple Tunnel och det renoverade området nere vid hamnen, för att sedan se ett av de viktiga sociala projekten, Net@. Net@ ger ungdomar runt om i Israel möjlighet till datautbildning efter skoltid. Vi checkade sedan in på Dan Panorama Hotel.

En kvällspromenad i Haifa för dem som ville, sedan var dagen till ända.

Övernattning i Haifa.

Månd 3 nov:

Vi började med ett besök i Rosh Hanikra och de välkända grottorna där. Sedan tog vi oss till Karmiel där vi gjorde tre besök: först Ethiopian National Project där judar från Etiopien får hjälp att integreras, sedan det Ayalim-projekt (studentby där studenterna måste ge 500 timmar vardera av volontärarbete i Karrmiel) vi invigde förra året, och så beger vi oss till en av de barnbyar vi från Sverige stödjer. Efter lunch i byn blev det invigning av ett andra svenskt projekt, renoveringen och utbyggnaden av ett av bostadshusen där. Vi träffade förstås barnen, bl a den fantastiska Katja med sin svåra bakgrund, och fick veta mer om deras vardag. Vi lämnade sedan Karmiel och begavr oss tillbaka till Haifa.

Det var sista kvällen tillsammans och vi avslutade med gemensam middag, det var verkligen ett dignande bord. Vi hade även en spännande gästtalare, Dr Yaron Friedman, som gav oss en bakgrund kring de stora konflikterna i Mellanöstern - de mellan olika arabiska och muslimska inriktningar.

Övernattning i Haifa.

Tisd 4 nov:

Nu var det dags att lämna Israel. Vi checkade ut och tog oss direkt till flygplatsen, planet lyfte kl 13.30 - något försenat - och vi var tillbaka i Stockholm igen...