Dag 3032
Barnen i Neve Michael brukar sjunga och dansa för oss

Barnen i Neve Michael brukar sjunga och dansa för oss

Israelresan 2015

Datum för årets resa var 14 - 21 oktober, se programmet nedan.

Onsd 14 okt:

Avresa med Norwegian från Stockholm Arlanda till Tel Aviv kl 06.30, ankomst kl 12.05. Vi togs emot av vår guide Eva och chauffören. Efter gemensam lunch åkte vi till en skola i Sha´ar Hanegev och invigde ett av de skyddsrum svenska givare finansierade i samband med kriget sommaren 2014. Vi körde vidare till Beersheva där vi checkade in på Leonardo Hotel och åt gemensam middag.

Torsd 15 okt:

Vi besökte olika svenska projekt i Beersheva, bl a Alumotskolan och flera projekt för äldre i staden. Sedan åkte vi till ett socialt projekt i den lilla staden Yerucham, innan vi åkte vidare till Tel Aviv och checkade in på Metropolitan Hotel. Kvällen ledig.

Fred 16 okt:

Besök på Eretz Israel Museum i Tel Aviv, där vi såg en glasutställning och gamla fotografier från Israel åren 1921-1960. Mycket spännande och intressant! Därefter åkte vi till Sarona, ett nyutvecklat område i Tel Aviv med bl a en stor matmarknad. Efter en ledig eftermiddag samlades vi sedan för gemensam shabatmiddag på hotellet på kvällen, med Dana Josevich (som nyligen gått på aliyah från Sverige till Israel) som särskild gäst. Övernattning på Metropolitan Hotel.

Lörd 17 okt:

Ledig dag. Övernattning på Metropolitan Hotel.

Sönd 18 okt:

Vi åkte vi till Yavel, nära Jerusalem, där etiopiska invandrare får utbildning i att tillverka smycken. Så kom vi till Jerusalem där vi åt lunch och sedan besökte Hurva-synagogan, de judiska kvarteren och Kotel. Efter det nya "Friends of Zion Museum" återvände vi till Tel Aviv. Övernattning på Metropolitan Hotel.

Månd 19 okt:

Vi checkade ut från hotellet och begav oss norrut. Först till Kfar Saba för invigning av Amigours äldreboende, som vi i Sverige varit med och byggt. Sedan vidare till barnbyn Neve Michael, där vi är med och renoverar ett bostadshus. Vi träffade några barn och åt sedan lunch i byn. På eftermiddagen åkte vi till Atlit, som är en speciell plats. Här inrättade britterna ett fängelse under sin mandatperiod, där tusentals judar fängslades under 1940-talet. Slutligen åkte vi till Kibbutz Lavi, där vi checkade in för att bo i deras Guest House. Gemensam middag på kvällen, en presentation av kibbutzen och så lyssnade vi på Faydra Shapiro som arbetar med judiska-kristna relationer på Yizreel Valley College.

Tisd 20 okt:

Dagen började med en båttur på Kinneret. Sedan tog vi oss till Yekke Heritage Centre, ett museum över de tyskspråkiga judarnas historia, och Tefen Open Air Museum. Vi åkte vidare till en annan av de barnbyar vi stödjer, i Karmiel, där vi snart påbörjar totalrenoveringen av vårt andra bostadshus. Efter att ha ätit lunch, tittat på vårt tidigare renoverade bostadshus och träffat barnen, åkte vi till Ethiopian National Project (ENP) i Karmiel där barn med etiopiskt ursprung får stöd till bättre skolresultat. Sista kvällen avslutades med att alla fick laga lite mat på en moshav i närheten av kibbutz Lavi, innan den gemensamma avslutningsmiddagen tog vid. Åter till Lavi Guest House. 

Onsd 21 okt:

Dags att checka ut och påbörja resan tillbaka till Sverige... Avresa med flyg kl 13.05, vi landade i Stockholm kl 16.55.