DSC 0139

Israelresan 2016

Årets Israelresa ägde rum något tidigare än vanligt, den 22-29 september. Vi var 33 deltagare den här gången, en härligt blandad grupp. Du ser programmet nedan, välkommen att följa med nästa år! Troligen blir det då i slutet av oktober.

Torsd 22 sept:

Avresa med Norwegians direktflyg från Stockholm kl 06.15, vi var framme i Tel Aviv kl 11.50. Efter lunch åkte vi till ett av våra äldreprojekt i Tel Aviv, "Ha´Shalom"-centret. Vi träffade de äldre, lyssnade på den fantastiska Amigour-kören och lade grundstenen till en utbyggnad av centret, finansierad av svenska donationer.

Incheckning på Metropolitan Hotel, Tel Aviv, och kvällen fri.

Fred 23 sept: 

Efter frukost lyssnade vi på ett föredrag av journalisten Henrique Cymerman, med titeln: "Israel alone - Democracy in the Middle East". Mycket intressant och initierat.

Vi åkte till Ariel Sharon Park, en blommande park söder om Tel Aviv som ligger på mark som tidigare var en soptipp. 

Därefter gick vi en promenad på i Jaffa och åt gemensam lunch.

Eftermiddagen var ledig.

På kvällen åt vi gemensam shabatmiddag på hotellet tillsammans med bl a Dani Viterbo, Keren Hayesods biträdande Europachef. Som gäst hade vi Michael Cahn, han berättade om sitt beslut att lämna Sverige och göra aliyah, och hur han upplever sitt nya hemland.

Övernattning på Metropolitan Hotel, Tel Aviv.

Lörd 24 sept:

Shabat, ledig dag.

Sönd 25 sept:

Efter den goda hotellfrukosten satt vi oss i vår buss och åkte till Beersheva, där vi hade en spännande dag med blandade intryck.

Vi började med ett besök på Alumotskolan, slumskolan som vi med svenska gåvor lyckats göra till en modell för andra skolor. Vi träffade de härliga barnen, lärare och rektor och fick bl a uppleva tal, sång och dans på skolgården med anledning av Rosh Hashana (det judiska nyåret) och andra judiska helger som snart skulle infalla.

Därefter åkte vi till ett absorptionscenter för etiopiska invandrare, fick traditionellt etiopiskt kaffe, hörde om de utmaningar de har i Israel, och vilket stöd de får.

Vi åt lunch på "Ha´Shalom" dagcenter för äldre och åkte sedan till Abrahams brunn, där vi fick veta mer om Abraham och hans tid i Beersheva för tusentals år sedan. (Beersheva betyder "sju brunnar").

Efter att ha besökt det fantastiska Youth Futures-projektet i Ofakim, som vi i Sverige finansierade för några år sedan och där vi bl a fick pyssla med barnen, åkte vi sedan tillbaka till Tel Aviv, där kvällen var ledig.

Övernattning på Metropolitan Hotel, Tel Aviv.

Månd 26 sept:

Vi checkade ut från hotellet och begav oss norrut i Israel.

Först besökte vi Ono Academic College och ett projekt där etiopiska studenter får hjälp med sin högre utbildning.

Ingen resa är sig lik utan ett besök i barnbyn Neve Michael. Den här gången kunde vi dessutom inviga ett nytt projekt, ett totalrenoverat och utbyggt bostadshus för 24 barn.

Vi åkte vidare till Caesarea där vi åt lunch och även besökte den återställda hamnen, som en gång byggdes av kung Herodes. Vi fick veta det mesta om platsens historia av vår fantastiska guide, Eva.

Därefter tog vi oss till Tzfat, där vi checkade in på Ruth Rimonim Hotel. Dagen avslutades med gemensam middag på hotellet, med Zeev Perl, historiker och forskare och expert på judisk historia i Galileen som gästtalare.

Övernattning på Ruth Rimonim Hotel, Tzfat.

Tisd 27 sept:

Vi tog oss mot gränsen till Libanon där brigadgeneral Nitzan Nuriel berättade om "World beyond the fence". Mycket intressant att kunna se Medelhavet, Libanon, Golanhöjderna och Jordanien, och få en översikt över Israels militära utmaningar i dag.

"Profession for life" är ett projekt som hjälper invandrare med en specifik utbildning att anpassa den till israeliska förhållanden. Vi i Sverige har hjälpt tio läkare att kunna anpassas till yrkeslivet i Israel. Vi besökte företaget Iscar, träffade två invandrade judar från Ukraina, och fick veta mer om projektet. 

Lunchen intogs på Kishurit Winery.

Sedan några år är vi engagerade i en barnby i Karmiel. Vi besökte den, träffade de underbara barnen och personalen, och såg också ett nästan färdigställt svenskt projekt - ett totalrenoverat och utbyggt bostadshus.

Vi fick en guidad tur av Tzfat och därefter gemensam middag på hotellet.

Övernattning på Ruth Rimonim Hotel, Tzfat.

Onsd 28 sept:

Vi checkade ut från hotellet och åkte nu mot Jerusalem ocn en omtumlande dag.

Vi började med ett besök vid Holocaust Art Museum i Yad Vashem (Förintelsemuseet). Det var ett mycket viktigt och känslosamt besök, svårt att höra alla berättelser om judiska konstnärer som försvann i Förintelsen men vars konst överlevt.

Efter lunch åkete vi till Herzl-berget, där vi vandrade mot soldaters gravar och lärde oss mer om de uppoffringar och det mod som krävdes för att återupprätta staten Israel och även krigen därefter. 

Ett besök vid de spännande utgrävningarna vid Davidson Centre, därefter åkte vi till hotellet och checkade in.

Avslutningsmiddag på hotellet med gästtalaren Itamar Marcus, grundare av och ledare för PMW (Palestinian Media Watch). Han gav en skrämmande inblick i den hetspropaganda mot judar och Israel som sprids av den palestinska myndigheten.

Övernattning på Mount Zion Hotel, Jerusalem.

Torsd 29 sept:

Efter frukost checkade vi ut från hotellet och åkte till flygplatsen. Flyget avgick kl 12.50 och vi var tillbaka i Stockholm kl 16.40.