la
Pojkar i Alumotskolan, Beersheva

Pojkar i Alumotskolan, Beersheva

Israelresan 2017

Välkommen att följa med på 2017 års Israelresa! Anmäl dig i god tid, våra resor är populära och ofta fullbokade långt i förväg. Här ser du det preliminära programmet för resan, 18-25 okt.

Praktisk information, se här.

För avresa från annan flygplats än Arlanda och/eller förlängning av resa, kontakta oss på info@israelinsamlingen.org,

PROGRAM

Onsd den 18 okt:

Vi lämnar Arlanda med Norwegians direktflyg DY 4545 kl 06.15 och landar i Tel Aviv kl 11.50. Vi åker direkt till Jerusalem där vi börjar med lunch innan vi besöker Castel National Park, platsen för ett av de viktiga slagen under Självständighetskriget 1948. Därefter åker vi till vårt hotell och checkar in.

Kvällen på egen hand.

Övernattning på Dan Boutique Hotel, Jerusalem.

Torsd den 19 okt:

Efter frukost åker vi till Hadassah-sjukhuset, där vi just nu samlar in medel till ett nytt center för tidig upptäckt och behandling av bröstcancer. Det blir en liten invigningsceremoni på sjukhuset.

Vi fortsätter till Ammunition Hill i norra Jerusalem, ännu en plats för ett av de stora slagen 1948. Det är i dag ett museum, vi besöker detta, träffar även veteraner från Sexdagarskriget och ser en rörande interaktiv ljusshow om det kriget.

Efter lunch på restaurang vid Machane Yehuda-marknaden åker vi till City of David, där vi får en guidad tur som tar oss tillbaka till Andra Templets tid. Naturligtvis besöker vi också Kotel, Västra Muren.

Net@-projektet är ett viktigt socialt projekt för att hjälpa ungdomar i riskzonen till en bättre framtid. De får teknisk utbildning utöver sin vanliga skolgång, och efter fyra år har de en examen inom avancerad nätverksteknik. Vi besöker Net@ i Jerusalem.

Kvällen avslutas med middag på hotellet med Beni Begin, ledamot av Knesset, som gästtalare. 

Övernattning på Dan Boutique Hotel, Jerusalem.

Fred den 20 okt:

Efter frukost får vi lyssna till en mycket intressant talare, Meron Medzini, som talar över ämnet "50 år av ett enat Jerusalem".

Vi checkar ut från hotellet och åker mot Tel Aviv. På vägen besöker vi det spännande "Babylonian Jewry Heritage Center" i Or Yehuda.

Väl i Tel Aviv fokuserar vi på mat och kryddor, med början på den välkända Lewinsky Market där vi också smakar på unika rätter från Balkan. Sedan fortsätter vi till Carmels frukt- och grönsaksmarknad och Nachlat Binyamins hantverksmarknad.

Efter incheckning på vårt hotell är eftermiddagen ledig tid.

På kvällen äter vi gemensam shabatmiddag på hotellet tillsammans med Keren Hayesods Europachef Jonathan Joffe.

Övernattning på Metropolitan Hotel, Tel Aviv.

Lörd den 21 okt:

Shabat, ledig dag

Sönd den 22 okt:

Denna dag tillbringar vi i södra Israel. Vi börjar med ett besök i Soda Streams fabrik, innan vi fortsätter till Beersheva och Alumotskolan. Sedan väntar de äldre på oss i "Ha´Shalom" dagcenter, där vi också äter lunch.

Ett av de viktiga projekten för att hjälpa invandrare in i det israeliska samhället är "Profession for life". Vi i Sverige har genom donationer kunnat hjälpa tio läkare att anpassa din utbildning till israeliska förhållanden och lagar, ett program som tar drygt ett år, och vi besöker det projektet i Beersheva.

"Youth Futures" är ett annat viktigt projekt för att hjälpa barn att få hjälp med skolarbetet och sociala problem, genom att erbjuda mentorer och stöd med läxläsning samt vettig fritidssysselsättning. Vi i Sverige har tidigare satsat på detta projekt och gör det nu igen, denna gång i Kiryat Gat. Det blir ett besök där, personliga möten med barn och mentorer, och en invigningsceremoni för projektet.

Kvällen är ledig.

Övernattning på Metropolitan Hotel, Tel Aviv.

Månd den 23 okt:

Vi checkar ut från hotellet och åker till Kfar Saba, där vi besöker det äldreprojekt med drygt 100 lägenheter för fattiga äldre som vi har finansierat och som invigdes 2015.

Nu väntar ett spännande besök på en avsatltningsanläggning i Hadera, norrut i Israel. Landet är ledande på återanvändning av vatten och avsaltning, och exporterar i dag sin teknologi till så olika platser som Afrika, Centralamerika och Kalifornien.

Ingen resa är sig lik utan besök i våra barnbyar. Vi åker först till Neve Michael, där vi träffar barnen och de vuxna som ansvarar för dem, och även äter lunch. Därefter fortsätter vi till Karmiels barnby, där vi har en ceremoni för att starta totalrenoveringen och utbyggnaden av vårt tredje svenska hus i byn.

Vi checkar in på vårt hotell och äter gemensam middag där.

Övernattning på Dan Panorama Hotel, Haifa.

Tisd den 24 okt:

Efter frukost besöker vi den tredje svenska barnbyn i Israel, i Afula Ilit. 

Så väntar en kibbutzvistelse: på kibbutz Sde Eliyahu träffar vi invandrare, ser hur de tas om hand och får lära sig bl a hebreiska. Det blir också lunch på kibbutzen, innan vi besöker deras företag "Bio Bee Biological Systems" som är världsledande inom bl a biologiskt baserad behandling av sjukdomar,

Dagen fortsätter med ett besök i Bet Shean National Park, där vi ser spektakulära ruiner från den romerska och bysantinska eran. Vi ser också en alldeles speciell audiovisuell show, efter att solen gått ner.

Vi äter en gemensam avslutande middag på hotellet.

Övernattning på Dan Paanorama Hotel, Haifa. 

Onsd den 25 okt:

Dags att checka ut och förbereda sig för hemresan. Vi lämnar hotellet efter frukost och åker till Ben-Gurions flygplats. Norwegians flyg DY 4546 lämnar Tel Aviv kl 12.50 och vi landar i Stockholm kl 16.40.